Bel ons: +31 6 40517146

Braziliaans Jiu Jitsu

Braziliaans Jiu Jitsu

BJJ of te wel Braziliaans Jiu Jitsu is een vechtsport die zich richt op het grondgevecht. Braziliaans Jiu Jitsu stamt af van Japans Jiu Jitsu. Bij Braziliaans Jiu Jitsu ligt de nadruk op een meer moderne en toepasbare benadering van de traditionele waarden en technieken.

Wat is Braziliaans Jiu Jitsu

Jiu Jitsu betekend “zachte kunst” of “soepele techniek”. Hoewel de oorsprong van Jiu Jitsu in Japan ligt is de sport in het begin van de 20ste eeuw via Mitsuyo Maeda in Brazilië terecht gekomen waar hij de kunst leerde aan de Gracie’s. Deze familie heeft de traditionele technieken aangepast tot het geheeld dat wij nu kennen als Braziliaans Jiu Jitsu.

Ondanks de focus op het grondgevecht begin je bij Braziliaans Jiu Jitsu staand. Bij Braziliaans Jiu Jitsu is het gebruik van stoten en trappen verboden. Echter, leer je jezelf hier wel tegen te verdedigen doormiddel van overnames en blok technieken. Wanneer het gevecht staande is breng je je tegenstander via worpen en tackles naar de grond. Vanuit hier probeer je totale controle over je tegenstander te verkrijgen om hem vervolgens tot overgave te dwingen.

Een tegenstander tot overgave dwingen kan op verschillende manieren via een verscheidenheid aan verwurgingen, armklemmen en beenklemmen. Bij wedstrijden is het zo dat je voor verschillende aspecten van het spel punten krijgt, bijvoorbeeld voor het werpen van je tegenstander of het vasthouden van een dominante positie. Wordt er voor het einde van de wedstrijd geen van beide deelnemers tot overgave gedwongen dan wint degene met de meeste punten.

Voor wie zijn onze  Braziliaans Jiu Jitsu lessen geschikt?

Braziliaans Jiu Jitsu is leuk voor iedereen. Van jong tot oud en van amateur tot professional. Ook als zelfverdediging is Braziliaans Jiu Jitsu uitermate geschikt. Het belang van techniek boven kracht nivelleert als het ware de fysieke ongelijkheden tussen de beoefenaars.

Om ervoor te zorgen dat iedereen het maximale uit zijn of haar training kan halen bieden wij de volgende Braziliaans Jiu Jitsu lessen aan:

  • Braziliaans Jiu Jitsu 2 – 3 jaar
  • Braziliaans Jiu Jitsu 4 – 6 jaar
  • Braziliaans Jiu Jitsu 7+
  • Braziliaans Jiu Jitsu 12+
  • Braziliaans Jiu Jitsu volwassenen

Hoe ziet een reguliere Braziliaans Jiu Jitsu les bij Ryu eruit?

Na het elkaar begroeten doormiddel van een buiging beginnen we met een warming-up. De warming-up bestaat uit een combinatie van drills waarbij coördinatie, reactievermogen en uithoudingsvermogen aan bod komen. Wanneer we de hartslag op peil hebben gebracht en de spieren warm en soepel hebben gemaakt gaan we verder met het doornemen van technieken.

Doorgaans staat er een positie/ onderdeel centraal die we in de loop van meerdere lessen tot in detail onder de loep nemen, bijvoorbeeld het ontsnappen uit een ongunstige positie. Na de uitleg van de trainer is het tijd om de techniek zelf te gaan oefenen. Ai, het blijkt nog niet zo makkelijk als de trainer het eruit liet zien. Ondanks de hulp van je trainingspartner krijg je het nog niet helemaal voor elkaar om de techniek uit te voeren. Geen zorgen, na een aantal extra aanwijzingen van de trainer zie je in wat je verkeerd deed en lukt het al een stuk beter.

Nu je de behandelde techniek in de vingers hebt is het tijd om hem in de praktijk uit te proberen. Waar je zojuist nog zonder al te veel moeite uit de ongunstige positie kon ontsnappen blijkt het nu een hele opgave te zijn. Na een aantal ronden gespard te hebben is het tijd voor de cooling-down en stretch. De les wordt op dezelfde manier afgerond als dat deze werd begonnen. Doormiddel van een buiging en handdruk tonen we elkaar respect en bedanken we iedereen voor zijn inzet, aanwezigheid en bijdrage aan de training.

Wat zijn de benodigdheden voor een Braziliaans Jiu Jitsu les?

  • Gi /Braziliaans Jiu Jitsu pak (indien je dit niet hebt T-shirt & korte broek zonder ritsen e.d.)
  • Handdoek
  • Bidon/ fles
  • Slippers

Ook handig om te weten?

Interesse in een Braziliaans Jiu Jitsu proeftraining?

Wil je graag een keer meetrainen of zit je nog met vragen of onze Braziliaans Jiu Jitsu lessen iets voor jou zijn? Neem direct contact met ons op via het contactformulier aan de linkerkant.